Sidor

torsdag 27 juli 2017

Ogräs och nässelvatten som gödning

Det går också bra med 
vallört
åkerfräken
kirskål mmNässelvatten tillhör en av de bästa gödselmedel du kan ge dina växter, och inte brukar det vara brist på råvaran heller.
Nässlor innehåller många viktiga mineraler och spårämnen som verkar allmänt stärkande och ger ett bra näringstillskott.

Nässelvatten tillhör en av de bästa gödselmedel du kan ge dina växter, och inte brukar det vara brist på råvaran heller. Nässlor innehåller många viktiga mineraler och spårämnen som verkar allmänt stärkande och ger ett bra näringstillskott. Plocka en rejäl bunt nässlor och stuva ner i en hink eller tunna. Fyll på med vatten så att det täcker nässlorna.
Låt stå några dagar och rör om då och då för att det skall blanda sig ordentligt.
Efter ca 3 dagar kan man börja använda vattnet. Då kan man välja att sila bort växtdelarna eller låta dem ligga kvar och bygga vidare på genom att fylla på med nytt vatten vartefter. Då kan samma omgång användas i några veckors tid.

Dosering: Gödsla dina växter med nässelvatten en gång i veckan.
Blanda näringen 1 del nässelvatten till 9 delar vatten, eller späd nässelvattnet tills färgen påminner om te.


Nyplockade nässlor dränkta i vatten
TIPS! Stuva in nässlorna i en nätpåse av den typ gul lök förpackas i. Knyt om öppningen och häng den som en tepåse i hinken. Enkelt att sila bort. I stället för att röra doppar man då nätpåsen några gånger då och då.

För att skynda på nedbrytningen av nässlorna kan man finfördela dem innan de blötläggs.

Vill man alltid ha tillgång till nässelvatten kan man plocka och torka nässlor som man sedan använder på samma sätt som färska.

Gödselblandning klar för användning (4 dagar gammal)

Jag använder nässelvatten som gödning i rabatter och köksland. Det är helt fenomenalt! Kan man även använda det till krukväxter?

Svar: Nässlor innehåller mängder av nyttiga ämnen som alla växter mår bra av. När man använder nässelvatten utomhus är det ingen större risk att växterna får för hög koncentration. Men om man använder det till krukväxter som står i små krukor kan det bli för mycket av det goda. Men varför inte prova på de krukväxter du är minst rädd om? Gör då en mindre koncentrerad lösning, i vanliga fall blandar man 1 liter nässelvatten med 10 liter vatten. Börja med en liten dos, för att det inte ska lukta illa inne. Det är bättre att gödsla lite och ofta, än mycket vid få tillfällen.

Gör nässelvatten genom att plocka en spann full med nässlor och täck dem med vatten en vecka, helst under lock. Sila bort nässlorna och blanda nässelvattnet så att det blir svagt tefärgat och ge i små doser, eftersom det är finns risk att man övergöder. Vattna aldrig torra plantor med enbart nässelvatten.Nässelvatten


Text: Nils Åkerstedt
Nässelvatten fungerar som vanlig flytande näring man kan köpa, men ger bättre tillväxt och har alla näringsämnen i rätt proportioner för växterna.

Packa nässlor med blad och stjälkar tätt i en hink eller bunke och slå på vatten. Välj helst nässlor från en äng. Unga nässlor inehåller högre halter av de viktiga näringsämnena kväve, fosfor och kalium (NPK), så passa på att plocka under vår och försommar. Nässlor från andra ställen och andra delar av året går också bra.
Vill man ha ”rent” nässelvatten kan nässlorna läggas i en nätsäck. Då kommer inte stora växtrester med i gödselvattnet när det ska användas.
Nässelvatten börjar snabbt lukta rejält illa (en helt naturlig process vid nedbrytning av organiskt material) och då lockas flugor dit för att lägga ägg. Vill man slippa fluglarver i vattnet ska man täcka över kärlet med ett finmaskigt nät.
Nässelvattnet kan börja användas redan efter 3–4 dygn, men är bäst efter ca 14 dagar, men det kan även sparas i flera månader. Det går bra att fylla på nässlor och vatten vartefter.
Ett nässelvatten som stått i 14 dagar bör spädas – ta en del outspätt nässelvatten till nio delar vatten. Eller så blandar man tills det utspädda nässelvattnet har färgen av svagt te.

Lagra nässelvatten
För att ha tillgång till gödselvatten åt krukväxter och andra odlingar tidigt på våren innan nässlorna har börjat grönska, bör man på hösten tillverka nässelvatten för vinterförvaring.
Det finns kanske nässelvatten kvar sedan tidigare. Plocka då mera nässlor och lägg i samma kärl. Då går processen snabbare än om helt nytt vatten används. Den här årstiden är nässlorna rätt hårda i stjälkarna så de bör krossas innan de läggs i vattnet.
Låt blandningen stå tills det är risk för att vattnet fryser. Sila då ur vattnet och tappa upp det på plastflaskor eller dunkar allt efter behov. Förvara dem ute under vintern oavsett om innehållet fryser eller ej.

Lufta innan användning
När det är dags att börja gödselvattna en del växter fram i början av februari tömmer man först upp innehållet ur en flaska. Låt det stå öppet i några timmar innan det töms tillbaka. Då är det klart för användning. Denna urluftning är nödvändig om vattnet inte har varit fruset hela tiden eftersom det då kan bildas gaser eller syror som ibland kan skada vissa växter.
Detta övervintrade nässelvatten är ett utmärkt gödselvatten som sätter fart på vintertrötta växter och som kan användas vid plantuppdragning och till andra växter som har svårt att komma igång.


Enkelt och naturligt: 

Skapa ditt eget gödningsmedel

Garden Life
Trycksaker Dela
Om du vill ha en mångfald av färggranna blommor eller hemodlade grönsaker i trädgården, då är gödningsmedel ett måste. Du behöver dock inte välja kemiska gödningsmedel. Det finns ett antal huskurer som kan ge marken och växterna mer av de näringsämnen de behöver, som fosfor, kalium och kväve. Med ett hemgjort naturligt gödningsmedel kan du hjälpa dina växter blomma ordentligt så att du kan njuta av en riktigt praktfull trädgård.

Använd klipprester
Många trädgårdsägare samlar så pass stora mängder klipprester att enbart kompostering inte räcker som bortskaffningsmetod. Ett praktiskt sätt att återanvända klippresterna är att använda dem som mull i blomsterrabatten eller grönsakslandet. På så sätt håller sig marken fuktigare längre och förser rötterna med gödsel som ger ifrån sig näringsämnen långsamt. Klippresterna gör dessutom att jorden blir mer porös så att den inte behöver luckras upp så ofta. När klippresterna förmultnar blir de till ett naturligt gödningsmedel för dina växter. Du kan använda klippresterna direkt från uppsamlaren på gräsklipparen, så länge du inte får med ogräs eller gräsfrön. För att gräset inte ska förmultna ska lagret av mull som läggs ut inte vara tjockare än tre till fem centimeter när det är färskt. En god idé är att låta gräsklippet vissna lite innan du använder det. För att uppnå bästa resultat vid mulching använd GARDENA combisystem kultivator för att arbeta ned det färska eller torkade gräsklippet i jorden direkt efter gräsklippningen. Om mullagret är för tunt kan du fylla på med mer gräsklipp.


En mirakelprodukt: Kaffesump

Kaffesump är ett mirakelmedel för dina växter. Den är särskilt rik på kväve, fosfor, mineraler och kalium, vilket gör den till ett naturligt gödningsmedel av hög kvalitet. Denna typ av gödningsmedel kräver inte heller särskilt mycket förberedelse. Sprid helt enkelt ut kaffesumpen på lite tidningspapper och låt den torka så att den är lättare att sprida ut. Använd sedan kaffesumpen till att gödsla rabatter, krukväxter, och inomhusväxter. Hur ofta du ska gödsla beror på typen av växt. Inomhusväxter tål bara gödsling med kaffe var sjätte månad. Utomhusväxter kan däremot gödslas med kaffesump upp till fyra gånger om året. Gödsla genom att strö ut kaffesumpen på marken runt växten och arbeta sedan försiktigt ned den i marken. När det gäller krukväxter kan du blanda ned kaffesumpen i planteringsjorden när du planterar växterna. Sprid ut kaffesump som har blivit över i ett tunt lager på komposten. Rosor, pelargoner, änglatrumpet, oleander, hortensia, rhododendron och azalea mår synnerligen väl av att gödslas med kaffesump. Detta miljövänliga gödningsmedel lockar dessutom maskar som luckrar upp marken och förser växterna och jorden med näringsämnen från exkrementen.Illaluktande men välgörande
Hästgödsel är inte lika väldoftande, men välgörande för rosor och trädgårdsväxter som behöver mycket näring. Häll en skyffel hästgödsel i en hink och fyll den med vatten. Förvara sedan blandningen på en plats där lukten inte stör under tre veckor. Späd sedan det färdiga gödningsmedlet med vatten i proportionerna 1:20, och använd det för att gödsla dina rosor. Men var försiktig: Blandningen luktar mycket starkt! Om du föredrar att ta en genväg: Blanda ned hästgödseln direkt i rabatten.

Förutom hästgödsel kan du även använda nässelvatten som gödningsmedel, även det avger en väldigt stark lukt. Denna typ av hemgjord gödsel innehåller synnerligen höga halter av kväve och förser dina växter med näring på ett naturligt sätt. Blanda ihop nässelvatten på följande sätt: Skär ett kilo nässelblad i små bitar och lägg dem i en hink med ungefär tio liter vatten. För att spara vatten kan du även använda regnvatten. Du kan även blanda ned en liten mängd blad direkt i marken eller krukan. Täck över blandningen och låt dra i ungefär två veckor. Ditt hemgjorda naturliga gödningsmedel är klart när vätskan har fått en mörk färg och slutat avge skum. Späd ungefär en halv liter gödningsmedel med tio liter vatten och vattna dina växter en eller två gånger i veckan. Detta naturliga gödningsmedel är välgörande för inomhusväxter och trädgårdsrabatter, men lämpar sig inte för bönor, ärtor och lökar. Den är även välgörande för växter som är känsliga mot löss. Spreja växterna lätt med gödningsmedlet, detta gör att det bildas en skorpa av silikater som hindrar lössen från att tränga igenom växtcellerna och suga i sig vätskan. Du måste upprepa behandlingen efter regn eftersom det skyddande lagret sköljs bort av regnvattnet.

Vatten som har används till att koka potatis är också ett bra naturligt gödningsmedel eftersom det innehåller vitaminer från potatisen. Kyl ned vattnet när du har kokat färdigt potatisen och vattna dina inom- och utomhusväxter med det en gång i veckan. Du kan även använda mineralvatten med utgånget bäst-före-datum som gödningsmedel. Varför inte låta de höga mineralhalterna i vattnet komma till nytta för dina växter?


Ogräs


Vad är ogräs? Ja vem bestämmer det? Är det allt som jag inte planterat, eller det som växer snabbt eller vad?


Det vi kallar ogräs är oftast något som följt i odlingens spår. Växter som hittat uppodlad mark och som har haft svårt att etablera sig där inte människor har brutit mark åt dem. Men de är fantastisk växter på många vis . Både som identifikationsväxter ( vi kan identifiera jordtypen efter var de föredrar att växa), som mat och som läkemedel . Här kommer några exempel.

Groblad, (Plantago major ) växer gärna på hård tilltrampad mark. Det är en gammal läkeväxt som innehåller mycket kisel. Det gör att den läker sår och stärker och helar både slemhinnor och vävnader. Grodbladet är också antiseptiskt och hjälper till att dra ut var ur sår Det beror på Glykosiden aucubin som finns rikligt av i Grobladen ( OBS värmekänslig )

Det forskas nu på hur de här förmågorna ska tas till vara inom skol- medicinen. Grobladens höga halt av slemämnen lägger en skyddande hinna över slemhinnor i kroppen. Aktiv mot alla sjukdomar i andningsorganen . Blodrenande ,

Te, grötomslag, sirap , tinktur.


Kirskål år inte en av de mest älskade växterna i våra odlingar .Det beror på att den ofta hamnar på ”fel” ställe och då vi försöker rensa bort den bryter vi av dess utbredda rötter av och varje del som blir kvar i jorden blir en ny planta. Vilken växtkraft. Du hör på namnet att vi kan äta den som kål. Härlig i soppor och pajer. Den är dessutom vitaminrik och sägs hjälpa mot gikt Dess artnamn är podagraria för att den ansågs kunna bota podager , gikt.

Ätas färsk, grötomslag


Kvickrot med sina snabba rötter är ett nöja att dra upp och se åt vilka olika håll den växer. Roten Har man torkat och gjort mjöl av. Bladen innehåller mycket klorofyll och passar bra till gröna drinkar. Växten är urindrivande, desinficerande och laxerande. Den har också en antibiotisk effekt.

Drickes färsk, torkad


Nässlan som vill ha fet och kväverik jord ger en sådan fantastisk energikick innan annat hunnit upp på våren. Utmärkt som gödselvatten då den innehåller så mycket mineraler Den ger också mat till fjärilslarver som blir de vackra fjärilar vi alla vill se. Torkad nässla använder du bl.a. för att stabilisera blodtycket. Högt som låg rättas till. Mycket klorofyll i stam och blad. Urindrivande , blodsockersänkande, ökar blodgenomströmningen, blodrenande och blodbildande.

Äts färsk, torkad, te, bad och grötomslag


Maskrosornas blommor blir den mest fantastiska maskrossirap om du kokar den med socker och lite citron. Eller varför inte till marmelad Eller ett vackert vin. De spröda bladen blir sallad och roten kokar du med salt . Vet du att i Kina säljer man maskrosfrön eftersom hela växten är allmänt stärkande och renande . Stänglarna äts mot kronisk leverinflamation och de är även bra mot diabetes. Blodrenande o stabiliserande på en mängd inre organ.

Ätes färsk blad och själar, torka som te , sirap, tinktur på rötter ,

Mjölkört (Epilobium angustifolium) rötterna ska kunna kokas som sparris. Har dock inte provat. Unga blad och skott kan man äta som sallad. Adstringerande och sårläkande – har används som gurgelvatten. Ökar mjölkproduktionen, har därför getts till djur .

Gurgelvatten, torkad i te , tinkturer

Luddunört/duntrav Epilobium parviflorum är en släkting till Rallarrosen och växer i fuktiga områden. Enligt Maria Treben är det en fantastisk växt för alla olika problem med prostatan Man använder själk, blad och blommor. Noga att det är just den här örten. Finns fler snarlika och de duger ej .

Torkad som te

Snärjmåran vill ha bördig och kväverik mark. Hon är lika bra som Vallört på att läka skador i muskler och ben.Te på Måra renar lymfsystemet samt njurar, lever , bukspottkörtel och mjälte. Utvärtes renar oren hy och läker sår och hudsjukdomar.

Te, färsk saft, salva, tinkturÄr Mållan som växer på kväverik mark ett ogräs där den kommer tidigt på våren? Nej definitivt inte för mig. Den är mat . Den allra första sallden. För att inte tala om att det är hönsens stora favorit. Rik på C-vitmin och används som spenat.


Våtarv/Nate växer på fuktig, näringsrik kulturmark och har mycket gemensamt med Mållan. aminosyrasammansättning. Den är rik på mineraler, C-vitamin och flavonglykosider som bland annat är kramplösande och stärker kapillärkärlens väggar. Den har ett högt näringsinnehåll i jämförelse med andra växters gröna växtdelar.

Den är bra mot mot hosta, skörbjugg, gikt, reumatism. Den har också används för att bleka bort fräknar

Effektiv som sårläkande och klådstillande medel.

Ätes färsk, pressad utvärtes, salvor omslag


Lomme växer på all bar jord .Blodstillande Fantastisk mot alla slags blödningar.Näsa, mage , tarmen menstration. Vi blödande sår som inte vill sluta blöda används ett avkok på Lomme. Reglerar blodtryck, såväl för högt som för lågt. Vid pubertets och klimakteriebesvär för kvinnor. Led och muskelförtvining

Te, sittbad, ångomslag, tinktur


Åkerfräken kan tänka sig att växa lite var som helst. De innehåller mycket kisel. Bra för hår och naglar. För att inte tala om vad växterna blir glada om de får vatten med åkerfräken. Kisel stärker även deras celler och de står emot angrepp av skadedjur bättre . Åkerfräken är blodstillande och en bra hjälpare vid sjukdomar i levern och urinsystemet. Den har används mot bölder, reumatisk, gikt och nervvärk. Effektiv mot alla sorters hudproblem från finnar till bölder, hälsporre bensår m.m.

Te, ångomslag, sittbad, grötomslag, tinkturer.


Älggräs växer på fuktig ängsmark är grunden till våra magnecyler . Den innehåller stora mängder glykosider som omvandlas till salicylämnen i kroppen. Effektiv vid huvudvärk, förkylning och influensa. Den innehåller också en flavonid som lindrar både ledvärk, muskelsmärtor och är naturligt inflammationshämmande . Rikligt med slemämnen skyddar våra slemhinnor och är effektiv vid tarm och magproblem.

Färsk, torkad, te, tinktur saft eller varför inte som champagne


Gåsört åkerogräs på kväverika jordar. Man använder hela den överjordiska delen vid blommningsstadiet. Den innehåller garvämnen och flavonglysider. Adstringerande d.v.s. sammandragande så i praktiken blodstillande och effektiv på svullna slemhinnor

Används utvärtes till såbehandling, gurgling . Invärtes vid diarré och menssmärtor

Inga kommentarer: